BeğenmedimYetersizİdare Ederİşime yaradıMükemmel (2 kişi oy kullandı. 5 üzerinden ortalama puan 5.00, oy kullanmak istemez misin?)
Loading...
İncelemeler Teknoloji

Dijital Para Birimi Bitcoin Mantalitesi

Bitcoin Mantalitesi

Son zamanların en popüler teknoloji konusu Bitcoin, gün geçtikçe bilinirliği, mantalitesi tartışılmaya, çeşitli yerlere konu edilmeye devam ediyor. Bir de kolay anlaşılabilir dilden, herkesin anlayabileceği türden en basite indirgeme ile bitcoin mantalitesi olayını bir de biz inceleyelim.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin her şeyden önce bir dijital para birimi. Bu para birimi diğer değerli para birimlerinden farklı olarak elle tutulur, sınırsız üretilme kapasitesine sahip, belli bir merkeze bağlı değildir. 2007-2008 senelerinde ortaya çıktığı düşünülen Bitcoin hakkında dilerseniz diğer konuları anlaşılabilen dilden anlatmak için sık sorulan sorular halinde verelim.

Elle Tutulmayan Para mı Olur? (Oldu)

Hiçbir şeyin olmayacağını düşünmenin yine yanlış bir tutum olduğunu gösteren Bitcoin, sadece dijital cüzdan içerisinde görülebilir. Bu dijital cüzdan da size içerisinde yer alan bitcoin değerini gösterir. Bu evrene giriş yapan kişinin ilk yapacağı iş bitcoin dünyasında hesap oluşturmak. Buna genel adıyla bitcoin cüzdan deniyor. Bu hesap sizin dijital cüzdanınız olmuş oluyor doğal olarak.

Bitcoin Mantalitesi

Sadece 21 Milyoncuk

Güncel para birimlerinin merkeze bağlı olduğu ve bu merkez dahilinde çoğaltılabileceği hepimizin bildiği bir durum. Bitcoin bu özelliği ile yine kendini diğer para birimlerinden ayrılıyor. Belirtilenlere göre piyasaya toplamda 21 milyon bitcoin girebilir. Piyasaya giren bitcoin sayısı arttıkça yeni bir bitcoinin piyasaya girme süresi de artıyor. Bitcoin mantalitesi göre bunun sebebi ise az sonra altta açıklayacağımız gibi bitcoin madenciliği sonucu madenciye verilen bitcoin miktarının piyasaya giren bitcoin değeriyle ters orantılı olması.

Bitcoin Ağı

Yazımızın başlarında size bitcoinin merkeze sahip olmadığını belirtmiştik. Bunun sonucunda bitcoin dünya üzerinde milyonlarca bilgisayarda sekronize şekilde kayıt altına alınıyor. Kayıt altına alınma az sonra bahsedeceğimiz bitcoin madenciliği ile yapılıyor. Transfer işlemi yapılırken, şifreleme/çözümleme yapan işletim sistemleri tarafından kayıt altına alınıyor ve sürekli açık kaynak dizilimli bu ağda birbiri arasında güncelleniyor. Blok chain adı verilen bu ağ verilerin otoriter yapıda birikmesini engelliyor.

Bitcoin Mantalitesi blok chain blok ağı

Her şeyin Başı Bitcoin Transferi

Başlığın böyle olması bitcoin için kendisinin transfer edilmesinin en önemli özelliği olduğunu vurguladığını düşünüyorum. Çünkü bitcoin transferi yeni bitcoinlerin ortaya çıkmasını ve kendisinin sonunu getirmesi daha doğrusu son bitcoinin de piyasaya girmesini şuana daha çok yaklaştırıyor. Bahsettiklerimizi toplamak gerekirse bitcoin mantalitesinde bitcoini transfer etmek bunu gerçekleştiren ara birimler sayesinde yeni bitcoinlerin madencilere gitmesini sağlıyor. Yine toparlayamadık ama olsun devam ediyouruz.

Bitcoin Transferi

Bu transfer normal banka transferlerinden farksız ama sadece dıştan bakıldığında yani üreticisi değilseniz. Üreticisi dediğimiz kişiler bitcoin madenciliği yapan şahıslar. Bu kişiler transferin daha hızlı gerçekleşmesinde, yeni bitcoinlerin piyasaya girmesinde kahramanlık vazifesi sergileyenler.

Transfer esnasında transferin değerleri 2 şekilde paketleniyor; bu paketlerden birincisi gönderen ve alıcı, ikincisi ise gönderilen değer. Oldukça uzun olan bu paketler çeşitli şekillerde şifreleniyor. Daha çok webmaster dostlarımın bildiği popüler şifreleme yollarından hash tekniği ile yapılıyor. Ardından bu şifreler bitcoin merkeze sahip olmadığı için evlerimizde kullandığımız veya daha üst düzey sistemlerce çözümlenmeye, kayıt altına alınmaya başlıyor. Kayıt altına alınma işleminin gönderen/alıcı ikilisinde kalmamasının sebebi ise bitcoinin merkeze sahip olmayarak ve bu şifrelemelerin veya çözümlemelerin yüksek işletim sistemlerde uzun sürelerde gerçekleştirilebilmesi. Bu çözümleme işlemi sırasında madencilik yapanların işletim sistemlerinin kaynakları ve yüksek derecede elektrik kullanılıyor. Sisteminizi kullanan bu mantalite ardından size bu madenciliğinize karşı bitcoin kazandırıyor. Bu şekilde piyasaya yeni bitcoinlerin girmesini, tüm bitcoinlerin piyasaya girme sürecinin kısaltılmasını sağlıyor.

Bitcoin hakkında anlatılabilecek belki de en basit terimleri kullanmaya, herkesin kafasında bir şeyler oluşturmayı hedefledim. Bitcoin mantalitesi basit hatlarıyla bundan ibaret. Daha detaylı olarak incelemeyi, yazı serimizin devamı olarak sizlere sunacağız.

Ayrıca bitcoin hakkında bazı haberlere de teknoloji gündemi akışımızdan göz atabilirsiniz.

Ahmet Onur

2012 senesinde başladığım ve hala aktif olarak yer aldığım web alanında; front-end, back-end kodlamaları, tasarım ve makale yazarlığı yapmaktayım. Web alanında çok yönlü bir eğilim sergiliyorum. Leadfure markası ile pazarlama, web hizmetleri ve onun adı altında kurduğumuz birçok proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

11 yorum mevcut.

yorum yapmak için buraya tıklayın.