BeğenmedimYetersizİdare Ederİşime yaradıMükemmel (5 kişi oy kullandı. 5 üzerinden ortalama puan 5.00, oy kullanmak istemez misin?)
Loading...
Çözüm Webmaster

SSL Sertifikası Kurulumu ve Ayarları

SSL Sertifikası Kurulumu

Web dünyasının yaratıcıları webmaster arkadaşlarımın ve adaylarının son zamanlarda dikkat etmesi gereken durumların başında SSL gelmektedir. İlk yazımızda SSL Sertifikası ve Önemi başlığını atarak SSL protokolü hakkında bilinmesi gerekenleri, ssl sertifikası nedir, ne işe yarar gibi soruların cevaplarını, faydalarının ne kadar etki ettiği gibi birçok önemli konuya değinmiştik. Bu güzel içeriğin ardından SSL Sertifikası kurulumu, ssl nasıl kurulur, ssl ayarları nasıl yapılır gibi sorularınızın karşılığını alabileceğiniz makalemize başlayalım.

Sizlere iki bölümden oluşan bu yazıda gereken tüm detayları anlatacağız. Dilerseniz direk olarak SSL sertifikası kurulumu resimli bölümümüzden başlayalım.

SSL Sertifikası Kurulumu

SSL sertifikasını önceden tamamen ücretli bir protokoldü. Lakin SSL’ye geçiş teşvikleri sayesinde ücretsiz de kullanabilmeniz üzere piyasaya sunuldu. Bunu işine önem veren tüm hosting firmalarının sağladığı cpanelde gözlemleyebilirsiniz. Öncelikle onu sorgulamakla işe başlayabilirsiniz. Hosting firmanıza ticket açarak veya hostinginizin paneline girip “Güvenlik” bölümünün “Let’s Encrypt™ SSL” kategorisinin olup olmadığını kontrol ederek bu avantajın size sunulup sunulmadığına bakabilirsiniz .O kategori ile ücretsiz SSL Sertifikası kurulumunu gerçekleştireceğiz. Sözü fazla uzatmadan eğer bu kategoriyi bulduysanız anlatıma geçelim.

Önemli Not: Bazı hostinglerde Güvenlik kategorisi altında Let’s Encrypt™ SSL yerine SSL/TLS Status başlığı ile karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda SSL/TSL Status’a girip tüm etki alanlarını seçtikten sonra Run AutoSSL’ye basıp, biraz bekledikten sonra kurulumu tamamlayabilirsiniz.

E ticaret siteleri için adeta zorunlu olan bu sertifikanın kurulumu için bahsettiğimiz bölümden Let’s Encrypt™ SSL kategorisine girdikten sonra açılan sayfada alta doğru kaydırıyoruz. Aşağıdaki resimdeki gibi bir görüntü elde etmiş olursunuz. Burada “Actions” menüsünün altındaki “Issue” butonuna basarak SSL sertifikası kurulumunu başlatabilirsiniz. Bu bir dakika civarı sürebilir.

Ücretsiz SSL sertifikası kurulumu cpanel'den sayfa görüntüsü
Ücretsiz SSL sertifikası kurulumu cpanel’den sayfa görüntüsü

Kurulum bittikten sonra bu sayfanın üst kısmında kurulduğuna dair aşağıdaki görselde yer alan ekranı görebilirsiniz. Bu şekilde gördüğünüzde ilk kurulum işlemini tamamlanmış olacaksınız. Eğer direk etki alanına kurduysanız aşağıdaki gibi görürsünüz. Alt etki alanına kurduysanız da pek bir farklılık olmadan yine aynı görüntüyü elde edersiniz.

Ücretsiz SSL sertifikası kurulumu tamamlanmış cpanel ekranı
Ücretsiz SSL sertifikası kurulumu tamamlanmış cpanel ekranı

SSL Sertifikası Ayarları

SSL Sertifikası ayarları olarak bahsettiğimiz durum aslında üst çubukta kilidin yeşil olmasını veya güvenli simgesinin gözükmesini sağlamak. Bunu yapabilmek için web sitenizde çektiğiniz tüm dosya ve resimlerin uzantılarının https:// ile çekilmesi, https protokolüne 301 ile yönlendirme yapılması ve bazı embed kodlarının kullanılmaması gerekmektedir.

301 Yönlendirmesi Yapmak

Aslında ssl sertifikası ayarlarının en önemli kısmı burası. SSL kurdum ama sitem https ile başlamıyor gibi sorunlarla yakınan arkadaşlarımızın derdine derman olacak çözümden de bahsetmiş olacağız bu adımla. Aşağıdaki kodu sitenizin ana dizininde yer alan .htaccess dosyasındaki kodların en altına yerleştiriyoruz. Bunu uyguladıktan sonra örnek vermek gerekirse sitenize ahmetonursolmaz.com.tr şeklinde girildiğinde siteniz direk olarak “https://ahmetonursolmaz.com.tr” şeklinde açılacaktır. Bunu yapmanız sadece siteye girdiğinizde buna yönlendirmesi için katkı sağlamıyor. Ayrıca google’ın kopya içerik durumunu da önlemiş oluyorsunuz.

Aşağıdaki kodları .htaccess dosyanızın en altına veya en başına ekleyiniz.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R,L]

Dosyaları https:// ile çekmek

Güvenli işareti veya yeşil kilit işaretini sitenizde görüntülemek için bu adım olmazsa olmazlardan. Hemen https://www.whynopadlock.com/ adresine girip sitemizi taratıyoruz. Tarama bittiğinde size https:// ile çekilmeyen dosyaları listeliyor. Bu liste sayesinde hangi dosyada yer aldığını ve hangi dosyaların https ile çekilmediğini görmüş oluyorsunuz. Listelenen bu bağlantıların önündeki eki https olarak tamamlayınız.

Google webmaster Tools’a https:// başlayan adresi kaydedin

Site görünüşünde bir değişikliği meydana getirmeyecek lakin belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Google webmaster tools’a sitenizin https:// başlayan adresini kaydettikten sonra sitenizin indexlerinin https:// başladığını da fark edeceksiniz.

Bu adımları tamamladıktan sonra temiz bir şekilde hiçbir kayıp yaşamadan üzerine ekstra fayda sağlayarak ssl sertifikası kurulumu işlemini tamamlamış olacaksınız. SSL ayarlarını da belirttiğimiz gibi yaptıktan sonra üzerinize bu konu hakkında düşen bir durum kalmamış oluyor. Bu adımları yaparken ücretsiz sertifika yani ücretsiz ssl kullandığımızın da dikkatini üzerinize çekmek isterim.

Bu yazımızda sizlere ücretsiz SSL kurulumunu nasıl yapabileceğinizi, üstüne bir de ssl ayarlarını nasıl yapabileceğinizi anlattık. Yazımız hakkında görüş, öneri ve dileklerinizi yorumdan belirtebilirsiniz.

SSL Sertifikası ve Önemi

Ahmet Onur

2012 yılından bu yana dijital teknolojiler alanında; yönetim, delegasyon, yazılım ve girişimcilik üzerine yürüttüğüm çalışmalar, okuduğum kaynaklar ve kazandığım tecrübeler doğrultusunda yazılar paylaşıyorum. İlginiz ve okuduğunuz için teşekkür ederim!

8 yorum mevcut.

yorum yapmak için buraya tıklayın.