BeğenmedimYetersizİdare Ederİşime yaradıMükemmel (2 kişi oy kullandı. 5 üzerinden ortalama puan 5.00, oy kullanmak istemez misin?)
Loading...
Çözüm Webmaster

500 internal Server Error Hatası için Kesin Çözümler

500 internal Server Error Hatası

Web sitelerimizi barındırdığımız sunucuların yeterli kaynakları ara sıra yoğunluktan devre dışı kaldığında birçok yanlış yapılmış işlemde açığa çıkar. Bu açığa çıkan işlemler yüzünden bir de hatalar oluşur. Bunlardan önemli olanı ve en çok rastladığımız ise 500 internal server error hatası çözümü ile uğraşmak. Gelelim biraz bu hatadan bahsetmeye hatanın çözümünü sizlere anlatmaya.
Aslında hatanın yaklaşık 4 farklı sebebi var. Deneme yanılma yoluyla bu adımları uygulayarak doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

500 internal Server Error Hatası Çözümü

.htaccess Dosyanızı Yenileyin

Neredeyse birçok eklentinin direk etki ettiği .htaccess dosyası bu sorunu oluşturabilecek başlıca kaynaklardan birisi olabilir. Kök dizinde mevcut bulunan dosyanın adını güncelleyip yeni .htaccess’yi oluşturmak için Ayarlar> Kalıcı Bağlantılar > Güncelle butonuna basın.

Dosya İsimlerinizin Doğruluğunu Kontrol Edin

Öncelikle hatanız geçersiz dosya isimlerinden oluyor olabilir. Yani index.php yerine indexs.php yazdığınızda sizi 404 not found hatası yerine aşırı yoğunluktan ve yetersizlikten 500 internal Server Error hatasına yönlendiriyor olabilir. Dosya isimlerinizi kontrol edin.

CHMOD Değerleriniz Uygun mu?

Sunucunuzda bulunan dosyaların herkese açık erişime sahip olup olmadığı, herkes tarafından yazılabilir olup olmaması PHP alt yapılı dosyalarda en büyük sorun kaynağıdır. Genel PHP dosyalarının normal şartlar altında izinleri 755’den yüksek olmamalıdır. Eğer public_html, config.php gibi işlevli dosyalarınızın izinleri 777 ise hemen 775 veya 644 olarak güncelleyin. Genellikle manuel script kurulumunda (Worpdress, MyBB vb.) dosya izinlerinin gerektiği gibi güncellenmemiş olmaması, kurulum yaparken yapılmamış olması yüzünden sebebi oluyor.Toplamak gerekirse klasörlerin ve ana dizinlerin dosya izinleri doğru şekilde güncellenmeli. Dosya izni yani CHMOD değiştirme ve hakkında detaylı bilgi almak için bir diğer yazımıza detaylı olarak göz atabilirsiniz.

Kodlama Hatalarınızı Çözmeye Çalışın

Yazılımlardaki ve uygulamalarda ki yanlış yapılandırılmış kodlamalar ve yanlış belirtilmiş komutlarda temel sebeplerden sadece biri. Bunun çözümü için php kodlamalarınızı baştan aşağıya Notepad++ ile kontrol edin. Notepad++ nedir soracak olursanız bir diğer yazımızı da okuyabilirsiniz.

500 internal Server Error Hatası görseli

Hatayı Kolayca Tespit Etme

Hatayı deneme yanılma yöntemiyle aramakta zorlanıyoruz diyenleri duyar gibiyim. Cpanelin desteklediği kendine özgü uygulama ile bunu deneme yanılma yöntemiyle yapmaktan kurtarabilirsiniz. Üstelik sadece cpanelinize girmeniz yetiyor.

500 internal Server Error Hatası çözümü için cpanelden hata kaydını bulma

[2016-06-27 10:03:34.235] [error] [client 899.77.45.170] SoftException in Application.cpp:264: File "/home/username/public_html/concrete/index.php" is writeable by others

Örnek vermek gerekirse, yukarıdaki tarzda bir hata kaydı alıyorsanız ana dizinde bulunan index.php adlı dosyanın izinlerini 644 olarak güncellemeniz yeterli olacaktır.

Bu hata kaydına yansımayan yani cpanel’in okuması zor olan Perl yazılım hataları da bulunmaktadır. Bunlar genellikle php kodlamanızı yaparken noktalı virgül koymayı, tırnak işaretini açmayı veya kapamayı unuttuğunuzda ortaya çıkabilmektedir. Kodlamanızı gözden geçirip hatayı gidermeyi deneyin. Bir diğer olanak ise yedek taşıdıysanız dosyalarınızın sunucunuza eksik atılması yüzünden olabilmektedir. Dosyalarınızı kontrol etmenizi öneririz.

Bütün bu işlemlerle de sorununuz giderilmediyse sizin elle yapabileceğiniz bir durum kalmadı. Barındırma hizmeti aldığınız firma ile iletişime geçerek konu hakkında detaylı bilgi almayı bekleyebilirsiniz.

Webmaster dostlarımızın karşılaşabileceği 500 internal server error hatası çözümü aslında göründüğünden daha basit ancak bu konuda biraz hassas olmak gerekiyor. Bu yüzden çözemediğiniz veya eksik kaldığınız yerler için yorum atabilirsiniz.

Ahmet Onur

2012 senesinde başladığım ve hala aktif olarak yer aldığım web alanında; front-end, back-end kodlamaları, tasarım ve makale yazarlığı yapmaktayım. Web alanında çok yönlü bir eğilim sergiliyorum. Leadfure markası ile pazarlama, web hizmetleri ve onun adı altında kurduğumuz birçok proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

8 yorum mevcut.

yorum yapmak için buraya tıklayın.