Cortana Nedir?
Sesli cevap veren uygulamalar,sistemler ve eklentiler arttıkça kullanımı da artmaktadır.Hayatımızın her yerinde internet bağlantısı sağlayabildiğimiz her alanda bu tür uygulamaları kullanmak mümkün.İsterseniz cortana nedir başlıklı alanımıza başlayalım.
Bilginin aktarılması konusunda her alan birbiriyle yarışlara girmekte.Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki bilginin kazanılabilmesi için arama motorlarına istediğimiz şeyi arattığımızda bırakın saniyeyi saniyenin binde biri bir süre içerisinde milyonlarca sonuç ardı ardına sıralanabiliyor.Bu artık o kadar olağan bir hale gelmiş ki bilgisayarımızda bir klasörün veya programın 10 saniye geç açılması sonucu “Bilgisayarıma virüs mü bulaştı?!“,”Eskiyor mu yoksa?!” gibi tepkiler yaratabiliyoruz.Bilginin yazıp aratarak ne kadar hızlı elde edilebildiğinin yanı sıra kendimi neden yorayım ki mantığıyla çalışan ses komutlu bilgi ileten sesli komutlar ile kullanabileceğimiz telefonlarda tanık olduk.Yabancı lokasyon olarak üretilen cihazı ses komutuyla yönetmek isterken Türkçe dil desteği alanında sıkıntılar yaşabilmekte.Bu genelde yabancı lokasyon üretimlerde Türkçe kullanmak istediğimizde karşılaştığımız olaylardan.Nitekim buna rağmen gayet başarılı uygulamalarla karşılaştık.Kısa süre önce ücretsiz dağıtımını durdurulan Windows 10 ‘a yepyeni bir günceleme ile Windows 10 kullanırken sesli komutlarla yönetebileceğiniz modern hayata uygun bir asistan yer alıyor.Bayan olan asistanımızın adı Cortana olmakla birlikte isterseniz asistanınızla sesli,isterseniz yazarak sohbet edebiliyor,yardım isteyebiliyorsunuz.Bu konuda yetenekli olan Cortana takviminize eklediğiniz önemli vakitleri bildiriyor,güncel hava durumundan bahsediyor ve sizle çeşitli konularda sohbet edebiliyor.Başlangıç Menüsü simgesinin hemen sağında bulunan yuvarlak içi boş simgeye tıkladığımızda mikrofonla veya asistana yazarak Cortana adlı asistanınızla konuşabiliyorsunuz.
Asistan Cortana diğer asistanlardan daha yetenekli olduğu belirtmiştik ancak bu kadarda olmaz diyeceğiniz birkaç özelliği daha göze yansıyor.Cortana size alışabiliyor.Evet evet yanlış duymadınız Cortana sizin günlük yaptığınız işlemlere göre size daha yatkın cevaplarla yanıt veriyor.Cortana ayarlarından bu durum ile ilgili seçeneği açabilirsiniz veya kapatabilirsiniz.Bir diğer özelliği ise Cortana ile iletişime geçtiğiniz yazıları hafızasında tutması.Bu özelliği de Cortana ayarlarından isterseniz devre dışı bırakabiliyorsunuz.
Cortana Türkiye ‘de Nasıl Aktif Edilir ?
Cortana Türkiye lokasyonunda bulunmamakta.Ancak Cortana kullanmak isteyenler için de bir çözüm elbette mevcut.Cortana kullanabilmek için Türk dil desteği olmadığı için bilgisayarımızın bölgesini ve dilini değiştirmemiz gerekiyor.
1. Öncelikle “Başlat Menüsü” ‘den “Ayarlar” ‘a tıklıyoruz.
2. Gelen alanda “Zaman ve Dil” bölümüne giriyoruz.
3. Buradan girdiğimiz bölümde sol menüden “Bölge ve Dil” sekmesine tıklıyoruz.Ardından bölgemizi “Amerika Birleşik Devletleri” yapıyoruz.
4. Ardından aynı sayfada altta Diller alanında “Dil Ekle” komutuna tıklayarak “English (United States)” dilini ekliyoruz.
5. Ekledikten sonra “Diller” bölümünün altında listenen dillerden “English (United States)” dilini “Varsayılan olarak ayarla” diyoruz.
6. Dili varsayılan olarak ayarlama işlemini tamamladıktan sonra hemen sağında yer alan “Seçenekler” tuşuna tıklıyoruz.
7. Gelen sayfada daha önce indirmediyseniz “Temel Yazı” ‘yı indirip ardından “Konuşma” dosyasını indirebilirsiniz.
8. İndirme işlemi bittikten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.Ardından Başlat menüsünün hemen sağında ki yuvarlak tuşu kullanarak Cortana ‘yı kullanabiliyoruz.
Cortana hanımefendiye sorabileceğiniz soruları ingilizce ve Türkçe ‘ye çevrilmiş halde vermek istedim.
Who are you? – Sen Kimsin ?
Whats 100 dolars in Turkish liras – 100 Dolar kaç Türk Lirası ?
Remind me “business meeting tomorrow at 10 am” – İş toplantısı yarın 10 ‘da bana hatırlat !
Play a song – Rastgele bir şarkı çal.
How many calories in hamburger? – Hamburger kaç kalori ?
Which is better, google or bing? – Google mı daha iyi yoksa Bing mi ?
Who is your daddy? – Baban kim ?
How is weather tomorrow – Yarın ki hava durumu nasıl ?
Sing me a song – Bana bir şarkı söyler misin ?
Do you like Bill Gates? – Bill Gates seviyor musun ?
I look for an easy lazanya recipe – Lazanyayı kolay yoldan yapabileceğim bir tarif var mı ?
Do an impersonation – Taklidimi yapabilir misin ?
Türk dil desteği çıksa da bol bol konuşsak şu Cortana ile 🙂
İyi günler Ahmet Bey, acaba hangi jargondan “Who is your daddy?” cümlesini “Öğretmenin kim?” diye çevirdiniz?
Merhaba Ahmet(!) bey 🙂 Hızlı zamanlarımızda yaptığımız bir çeviri olmuş. Düzeltme için teşekkürler olsun 🙂