Twitter’ın twitter olmasının temelini sağlayan, diğer sosyal medya platformlarından onu ayıran en büyük farkındalığı az karakter kullanarak gönderi oluşturma mantalitesi yerini 140 karakter fazlasıyla değiştiriyor. Toparlamak gerekirse twitter paylaşımlarında karakter limiti artıyor.
Twitter‘ın yaş olgunluğunun diğer popüler sosyal mecralara göre hayli yüksek olmasını hepimizin memnuniyetle karşılaması kuşkusuz. Resmi olması bir yana ülkenin ve dünyanın gündemini takip edebiliyor olmak da twitter’ın kullanım sıklığını arttıran ayrıcalıklardan.Bunlara ek olarak yayımlanan paylaşımların düzenlenemiyor olmasını da belirtebiliriz.
Belki de bu kadar saydığımız ayırt edici özellikler arasında en belirgini ise düşüncenizi sadece 180 karakter kullanarak diğer insanlarla paylaşabilme zorunluluğuna dayandırılmamız. Çünkü böyle olması bizim gibi üşengeç bir milletin ekmeğine yağ sürmüş oluyor. Az yazmayla ve az okumayla daha çok iş yapma düşüncemizle birebir eşleşen bir mantalite.
İşte bu farkındalık yaratan 180 karakter limiti tarihe karışıyor. Bunu yıllar öncelerden beri çeşitli spekülasyonlarla gündeme getiren haber siteleri haberlerinden farklı olarak bu sefer haber asıl kaynağından geldi. Twitter’ın kaptanı Jack Dorsey, geçtiğimiz günlerde 280 karaktere çıkma müjdesini 280 karakterlik twit atarak duyurdu.
Bu gelişmenin ardından twitter’ın ingilizce blog sayfasından yapılan paylaşımda bunun gelme nedenlerine de değinildi. Yapılan açıklamada belirtildiği üzere Portekizce, İspanyolca, İngilizce ve Fransızca dillerde oluşturulan paylaşımlarda bu limitin kullanıcılara epey zorluk oluşturulduğu vurgulandı. Özellikle ingilizce atılan twitlerin yüzde 10’nun 140 karakter limitine yakın olduğu da belirtildi. Latin alfabesinin kullanıldığı dillerde dikkat çeken bu detay Çince, Japonca ve Korece dillerinde kullanılan alfabelerde aynı oranı vermiyor. Bunun geçerli önemli sebebi ise bu dillerin alfabelerinde tek bir karakter ile birden fazla bilgi aktarılabiliyor olması. Latin alfabesinde bulunan karakterler ile oluşturulan bir içerikte kullanılan 34 karakter Çince, Korece ve Japonca dillerle oluşturulan içerikte 15 karaktere denk gelmekte. Bu yüzden 280 karaktere çıkma avantajı sadece latin alfabesini kullanan toplulukların kullanımına sunulacak.
Ne zaman kavuşacağız?
İlk süreçte belli gruplara sunulacak bu avantaj devamında tüm twitter kullanıcılarına açık hale gelecek ama herkese açık olma zamanı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Birçok kaynakta ise twitter karakter limiti ne zaman artıyor sorusunun cevabı 1-2 hafta sonrası olarak verildi.Merakla asıl kaynaktan duyuruyu veya özelliğin gelmesini bekliyoruz.
Kullanıcılar Nasıl Karşıladı?
Twitter kullanıcılarının gündemine oturan bu gelişmeye bir kısım olumlu bir kısımda olumsuz yaklaşıyor. Olumlu yaklaşan kesim paylaşımlarda belirttiği düşenceyi kısıtlayarak yazmanın sıkıntılarını dile getiren twitler atarken olumsuz kesim ise genellikle twitter’ın facebook‘a benzeyerek yaş ortalamasının düşeceğini dile getirdi. Olumsuz yaklaşan twitter kullanıcıları bu duruma gerek kalmadan 280 karakterlik Twitter’ın kurucusunun twit’ini 140 karakter hatta 139 karakter ile yazılabileceğini belirten aşağıdaki paylaşımda bulundular.
Ama bu olumsuz tepkilere rağmen olumlu kesimde kendini gösterebilecek çoğunlukta. Şimdiden Twitter paylaşımlarında karakter limiti artıyor diyebiliriz.
Bu yazımızda twitter’ın farkındalığı kısa yazı ile çok şey anlatma ‘sanatı’ tarihe geçebilir. Çünkü 280 karakter ciddi anlamda derdimizi ortaya dökebileceğimiz derecede fazla.
Valla facebook’a benzeteceklee iyiyce.Tek olmayan özellik hikaye olmaya doğru gidiyor.Gerek yok böyle heyecanlara
Ben twitter kullanmıyorum ama böyle olması birazda iyi olmuş bence çünkü millet bir şey paylaşıyor karakter yetmiyor başka bir post açıyor bizde bi onu bi diğerine okuyacağız diye uğraşıyoruz 😀 böyle az uğraşırız 🙂
Açıkcası twitterı çok aktif kullanmıyorum ancak dizi ve film gibi sitelerimden ötürü paylaşım yapıyorum, 180 karakter oldukça az geliyor, hiç paylaşımlar hakkıdna bilgi veremeden yayınladığım link karakter sayısını alıp götürüyor çok doğru bir karar