BeğenmedimYetersizİdare Ederİşime yaradıMükemmel (2 kişi oy kullandı. 5 üzerinden ortalama puan 5.00, oy kullanmak istemez misin?)
Loading...
Çözüm Webmaster

Butona Tıklayınca Ses Çıkarma

Butona Tıklayınca Ses Çıkarma

Butona Tıklayınca Ses Çıkarma

Flash web sitelerin süslenmesinde etkili faktör olan mouse ile bir alanın üzerine geldiğimizde veya bir çerçeveye tıkladığımızda sesin oluşmasını yazımız ile anlatacağız. Genellikle tarayıcı oyunu yapan arkadaşlarımızın kullanacağını düşündüğümüz veya fantastik şeyler deneyen webmasterların tercih edeceğini düşündüğümüz bu butona tıklayınca ses çıkarma işlemi blog sitelerinde pek kullanılmamaktadır. Bu yüzden yaygın kullanımına pek karşılaşmamış olabilirsiniz.

Bu ses olayı sadece Dreamweaver ile html kod oluşturup butona tıklandığında ses oluşumunun sağlanması mümkün olmuyor. Nitekim bu konuda fazla çalışma yapılmamış. İnternette çeşitli siteleri gözlemlediğimizde zaten html sitelerde butona tıkladığınızda ses oluşumu konusu neredeyse hiç tartışılmayan ve bilinmeyen bir özellik.

İnternete biraz göz attığımda bu ses oluşumunu detaylı olarak ve işlevli olarak tam doğru anlatan yazılar da göremedim. Ya eski dönemlerde çalıştığından eksik kalmış ya da diğer sistemlere entegresi zor sonuçlar ile karşılaşıyoruz. Flash olmayan sitelerde yani html sitelerde butonlara basıldığında ses çıkarmak için jQuery’i kullanmak gerekiyor.jQuery hayatımıza girdiğinden beri bu gibi çeşitli sistemlerin kullanılmasını sağlıyor. jQuery’in içinde birçok eklenti tarzı hazır sistemler de bulunmakta. Ancak ses olayı için bu eklentilerden birini önermiyorum. Fazla JS kodu bulunduğu için hazır sisteminiz ile çakışma olasılığı gayet fazla. Bu da ekstra zaman kaybı demek oluyor.

Peki Nasıl Çalışır?

İsterseniz gelelim jQuery kullanarak html sayfanızda butona tıklandığında sesin çıkmasını sağlamaya.

Hazır olarak direk dosyaları kullanmak istiyorsanız buradan indirebilirsiniz.

Gelelim adım adım anlatmaya.jQuery sistemlerin yazılımı önce js dosyasını oluşturmakla başlar bu yüzden öncelikle js dosyamıza yazacağımız kodu oluşturuyoruz. Bu js klasörünün içindeki js dosyamızdaki kod olacak.

O kodun içinde ki ana komut olan “AhmetOnurSlmzoynat” kodunu html dosyanızda ki onClick komutunun yanına belirttiğinizde o onClick hangi resmi,yazıyı veya butonu görüyorsa o butona tıklandığında ses oluşumu gerçekleşecek. Tabi sadece onClick yazmakta yetmiyor.Hemen altına müzik adresini belirtebileceğiniz bir <audio> etiketi kullanacağız.Kodun avantajlı yönlerinden ise koda tıkladığınızda ses çalıyor, bitince eğer siz tekrar tıklarsanız yeniden çalıyor.Bu konuda da güzel bir avantaj sağlıyor. Anlattığımız şekilde yaparak HTML Butona Tıklayınca Ses Çıkarma işlemini yapabilirsiniz.

Sizin için 25 adet tın,dın gibi tek vuruşluk sesleri sounds klasörüne koyduk.Bu dosyaları indirmek için tıklayınız.

Sitemize Gelen Aramalar;

Ahmet Onur

2012 senesinde başladığım ve hala aktif olarak yer aldığım web alanında; front-end, back-end kodlamaları, tasarım ve makale yazarlığı yapmaktayım. Web alanında çok yönlü bir eğilim sergiliyorum. Leadfure markası ile pazarlama, web hizmetleri ve onun adı altında kurduğumuz birçok proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

6 yorum mevcut.

yorum yapmak için buraya tıklayın.